Na mały garnek (~7-8l) weź:
- soczewicy pół kilo czerwonej lub żółtej
- cebulę jedną
- pietruszki dwie lub jedną selerem zastąp
- czosnku ząbków kilka
- garstkę kminu
- takoż gorczycy
- takoż nasion kolendry
- gwiazdkę anyżu
- kilka liści laurowych
- olej
Pietruszkę i seler pokrój w zapałki, cebulę w kostkę. Cebulę na patelni zeszklić można nim do garnka trafi. Wody 2/3 garnka nastaw z warzywami tymi, czosnek posiekaj i dodaj. Soczewicę przepłucz i też do garnka wsyp. Nim się zagotuje na patelnię oleju daj lub innego tłuszczu, a gdy się rozgrzeje wszystkie przyprawy nań podaj. Niech się owe obudzą, co będzie gdy strzelać zaczną, a wtedy wszystko do garnka zrzuć. Gotuj aż soczewica rozpadać się zacznie. Próbuj i dosalaj do smaku nim to się stanie, a gdy się stanie – podawaj.